Προϊόντα χωρίς γλουτένη     

 

Η κοιλιοκάκη είναι μια μόνιμη διατροφική δυσανεξία στη γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά όπως η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη. Αποτελεί μια από τις συνηθέστερες παθήσεις παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου 1 στους 100 ανθρώπους. Στην Κύπρο, παρόλο που δεν υπάρχουν δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί ενήλικες αλλά και παιδιά που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

 

Τα άτομα αυτά αναγκάζονται να προσαρμόσουν το διαιτολόγιο τους αποκλείοντας τροφές που περιέχουν γλουτένη, ακόμα και ίχνη αυτής. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουν ποια συσκευασμένα τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από γλουτένη, και έτσι να μπορούν να τα εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή.

 

Βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όλα τα προϊόντα ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ φέρουν ετικέτες με την κατάλληλη σήμανση. Στην ακόλουθη λίστα περιλαμβάνονται τα προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με κοιλιοκάκη.

Σημείωση: Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη συνίσταται πάντοτε να συμβουλεύονται τις ετικέτες των προϊόντων, πριν τα καταναλώσουν.